top of page
Wood

Nationaal Fietscongres

Donderdag 6 juni vond het Nationaal Fietscongres plaats in Den Haag met overkoepelend thema; “Fiets en voel je vrij”. Het congres trapte...

Ducot allerlei - 21-09-2021-48.jpg

Bijgewerkt op: 11 jun.

Donderdag 6 juni vond het Nationaal Fietscongres plaats in Den Haag met overkoepelend thema; “Fiets en voel je vrij”.


Het congres trapte af met een ietwat somber sentiment vanwege het lage ambitieniveau op het gebied van stimulering actieve mobiliteit waar de nationale politiek mee aan de slag gaat de komende jaren. Concreet werd het voorbeeld genoemd dat voor doorfietsroutes de komende drie jaar 18 miljoen beschikbaar wordt gesteld vanuit het Rijk. Dat komt neer op één of twee  fietstunneltjes per jaar, niet bepaald een schaalsprong.


Maar ach, de politiek.. Gelukkig hebben we in Nederland altijd nog mensen die lekker nieuwsgierig blijven en de wereld vooruit willen helpen.


Op het gebied van data verzamelen worden bijvoorbeeld steeds meer interessante koppelingen gelegd tussen verschillende datasets. Denk bijvoorbeeld aan gebruikersdata van autofabrikanten, bandenfabrikanten en dat in combinatie met sport- en wandelapps. Ook vanuit de gezondheidswereld wordt steeds meer en betere data verzameld die tot interessante inzichten leiden waar we de fietser mee verder kunnen helpen.


De data is veelal nog van onvoldoende kwaliteit en betrouwbaarheid om er wetenschappelijk verantwoorde conclusies uit te kunnen halen (dus vanaf blijven politici!), maar de verbanden worden al gelegd waardoor interessante nieuwe inzichten ontstaan.


Inclusiviteit was ook een belangrijk thema, want de vrijheid die een fiets je kan geven moet natuurlijk  voor iedereen beschikbaar zijn en dat is niet altijd vanzelfsprekend. De nieuwe lichte geëlektrificeerde voertuigen bieden ook interessante kansen op dit gebied.


En gefeliciteerd gemeente Noord-Beveland met de prijs Fietsgemeente 2024!


Eilanden en “bijna eilanden” doen het opvallend goed in de ogen van de fietser. Is natuurlijk ook heerlijk (elektrisch) fietsen aan zee, maar door de rivierlandschappen aan de Dommel of de Maas is het ook heerlijk fietsen (iets minder wind ook ;)) dus zet 'm op Brabant en Limburg!

Comentários


bottom of page