top of page
Wood

Burgerparticipatie 3.0

Bij Ducot is burgerparticipatie niet meer weg te denken uit de projecten.

Ducot allerlei - 21-09-2021-48.jpg

Bijgewerkt op: 22 dec. 2021

Bij Ducot is burgerparticipatie niet meer weg te denken uit de projecten. En dat past ook helemaal bij ons. Wij ontwerpen niet voor ons eign ego, of voor de projectleider van een gemeente. De belangrijkste mensen zijn de bewoners uit de straat.



BC (before corona)

Voor corona gingen wij in vier stappen te werk om te komen tot een ontwerp met draagvlak van de bewoners.

  1. Ideeënmarkt. De hele straat is uitgenodigd en levert ons hun ideeën en wensen aan. Wij zorgen dat iedereen de kans krijgt om inbreng te leveren. Tenslotte vragen we welke 10 mensen de straat willen vertegenwoordigen in een klankbordgroep.

  2. Toetsen en trechteren. Wij voegen alle ideeën samen tot ongeveer 5 thema’s, zoals verkeersveiligheid, groen, spelen en parkeren. Met de klankbordgroep gaan we in gesprek over die thema’s en hoe we die in hun straat vormgeven.

  3. Fijnslijperij. Wij presenteren ons schetsontwerp en enkele varianten die wij hebben gemaakt op basis van stap 1 en 2. Samen met de klankbordgroep gaan we hieraan schaven, zodat het nog beter past bij hun ideeën en wensen.

  4. Terugkoppeling omgeving. We nodigen weer de hele straat uit en laten de klankbordgroep ‘hun’ ontwerp presenteren. Bij lastige vragen staan wij natuurlijk klaar met goede antwoorden.

Resultaat: veel betrokkenheid en draagvlak.


En toen kwam corona…

Geen knusse sessies meer, geen discussies terwijl we samen over een tekening hangen en ideeën voor elkaar uitschetsen. Het project stagneert. Toch willen we door: met afstemmen, met ontwerpen en met bestek en aanbesteding.



De uitdaging is om de inbreng van de bewoners en de afstemming met de klankbordgroep zoveel mogelijk in stand te houden, vooral de interactie en onderlinge discussies. Hoe doe je dat op afstand?


Een rondje langs de velden

De gemeente Eersel stuurt iedere week iemand naar buiten om informatie uit de straat op te halen.

Gemeente Sittard-Geleen plaatst een bord met tekeningen in de straat en nodigt de bewoners uit voor een persoonlijk gesprek.

In beide gevallen blijft de interactie tussen bewoners achter. En dat is juist de dynamiek die de waarde van burgerparticipatie bepaalt.


Burgerparticipatie 3.0

Ducot introduceert burgerparticipatie 3.0, het logische digitale vervolg mét ruimte voor discussie en meer flexibiliteit voor inbreng. Hoe we dat doen?

We bouwen een ‘storymap’. Dat is een webpagina waar informatie over het project wordt getoond. Die informatie bevat tekeningen, foto’s en teksten en wordt steeds actueel gehouden. De bewoners kunnen per fase tot een sluitingsdatum hun inbreng geven op een moment dat hun het beste uitkomt. Dat is pas flexibel! Voor de klankbordgroep richten we per thema een forum in waar de leden kunnen chatten en reageren op elkaars ideeën.

De vier stappen van Before Corona lopen nu vloeiender in elkaar over en zo ontwikkeld de storymap zich tot een definitief schetsontwerp.


De grote voordelen

  • Iedereen krijgt gelijktijdig dezelfde info.

  • Bewoners leveren inbreng vanuit hun eigen vertrouwde omgeving

  • Die inbreng leveren zij wanneer het hun goed uitkomt: flexibiliteit

  • Er is geen podium voor branieschoppers

  • Bewoners hebben meer tijd om na te denken en te overleggen (thuis of met buren)

  • Alle informatie is altijd bij de hand

  • Wij verwachten een kortere doorlooptijd

  • Ook tijdens de uitvoering kan de storymap actief blijven



Er zijn natuurlijk ook een aantal aandachtspunten:

  • De opzet van de storymap vraagt aan de voorkant meer inzet

  • Denk goed na over de communicatie: de planning, de stappen en sluitingsdata voor inbreng en data wanneer nieuwe informatie of producten worden gepubliceerd

  • Geef duidelijk reactie op iedere opmerking die bewoners inbrengen

  • Na vaststelling van het schetsontwerp worden discussies gesloten en ligt het ontwerp (de vormgeving) vast


De gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg zijn enthousiast. Met hun doen wij nu onze eerste praktijkervaringen op met de storymap.


Voor succesvolle burgerparticipatie bel je met Ben Mattheij: 06-53 63 14 29

bottom of page