top of page
Wood

Klimaatexpo: biodiversiteit slaat de klok

Zal ik dit jaar weer de Klimaatexpo in Houten bezoeken? Vorig jaar was zeker interessant, maar ieder jaar…. Is dat zinvol? Hm… het...

Ducot allerlei - 21-09-2021-48.jpg

Zal ik dit jaar weer de Klimaatexpo in Houten bezoeken? Vorig jaar was zeker interessant, maar ieder jaar…. Is dat zinvol?

Hm… het programma ziet er toch wel interessant uit: innovatieve speedsessie, interactieve tafelgesprekken, het spraakmakers podium en diepgaande lezingen. Ja, ik ga!

 

En vol enthousiasme en inspiratie sta ik nu te stuiteren om alle opgesnoven kennis en ervaringen in de praktijk te gaan brengen. Een kleine bloemlezing (hoe toepasselijk) van de expo wil ik graag met je delen. En daarbij richt ik mij dus meer op de lezingen en gesprekken dan op de stands, waar zeker ook verrassende producten en diensten tussen stonden.Landelijke groennorm

Mijn ochtend begint bij een discussie over een landelijke groennorm. Een minimale norm die we graag van het Rijk willen horen. Later, op weg naar huis, luisterend naar een nieuwszender, vraag ik me af of we op dit gebied iets van het Rijk kunnen verwachten. In de EU is daar (gelukkig) meer reuring over. Dat er meer richting nodig is voor gemeenten, ontwikkelaars en bouwers is duidelijk. Opnemen in het bouwbesluit, koppelen aan de omgevingswet; het zijn opties. Differentiatie naar type wijk is nodig. De rekentool van de gemeente Eindhoven die is ingestoken vanuit de wateropgave is een mooi voorbeeld, omdat groene invulling meeweegt. Verder uitbouwen zie ik daar wel gebeuren.

 

Speedsessies

De speedsessie over sociaal groen benadrukt het belang van biodiversiteit. Sterker nog: biodiversiteit moet leidend zijn bij de inrichting en ontwikkeling van een gebied. Er komt een indrukwekkend rijtje feiten voorbij over groen. Mensen die wonen in een groene wijk hebben minder overgewicht, bewegen 1,5 x zoveel, hebben minder ziektes, minder psychische problemen, kennen minder eenzaamheid. Kinderen die buiten spelen hebben binnen enkele weken een verbeterd immuunsysteem. Hoezo: groen kost geld? Ik ben nu overtuigd dat groen een goudmijn is en zie een nieuwe strategie om die torenhoge ziektekostenverzekering naar een ‘gezond’ niveau te brengen.

 


De dood of de gladiolen

‘De dood of de gladiolen’ van Lodewijk Hoekstra mag je best letterlijk opvatten. Wat blijft er van ons mensen over als we al die duidelijke signalen van de natuur blijven negeren? Overstromingen, al 10 maanden op rij recordwarmte op aarde, droogte, bosbranden. Ja…. Ja…. We maken ons zorgen. “Er moet nu echt iets gebeuren!” Maar wat doen we, wat doe ik nu echt? In mijn visie blijft de aarde wel bestaan, met of zonder ons. Klinkt misschien fatalistisch. Toch zet ik mijn schouders er vol onder om mijn druppeltje op de gloeiende plaat bij te dragen. Maken we er samen een emmertje van. Ga jij mee van EGO naar ECO?


Natuurinclusief bouwen

De afsluiter voor mij was het interactieve tafelgesprek over natuurinclusief bouwen in Ede. Een bijzonder project waar er snel veel meer van mogen komen. Natuurinclusief blijkt ook te kunnen bij sociale woningenbouw. Bravo! Ook bravo voor de aanwezige studenten en de gesprekleider die het tot een zeer interessant geheel bracht.


Volgend jaar ben ik er zeker weer!

 

Met vriendelijke groen-te,


Jean-Philippe

Comments


bottom of page