top of page
Wood

De Heilige Koe staat liever in het groen

- over groene parkeerplaatsen - De aanbidding van onze Heilige Koe (de auto) wordt zwaar beproefd. De prijzen aan de pomp gaan door het...

Ducot allerlei - 21-09-2021-48.jpg

Bijgewerkt op: 13 mrt.

- over groene parkeerplaatsen -


De aanbidding van onze Heilige Koe (de auto) wordt zwaar beproefd. De prijzen aan de pomp gaan door het dak. En al eerder bleek bij de inrichting van de buitenruimte dat de parkeerdruk een gevoelig en zeer belangrijk item is. Tegelijkertijd dwingt de klimaatverandering ons tot ingrijpende maatregelen. Ook op de plek waar onze Heilige Koe staat.


De groene parkeerplaats is in veel gemeenten het antwoord op de vraag: Hoe vergroen je een straat? Maar, wat is eigenlijk een groene parkeerplaats? Waarom willen gemeenten dat? Wat levert een groene parkeerplaats op? Kan ik zelf ook een groen parkeerplaats maken.


Een groene parkeerplaats is een plaats waar auto’s parkeren op beplanting in plaats van asfalt of bestrating. Die beplanting is nu vaak gras, maar dat kan ook een kruidenmengsel, klaver of sedum zijn. Om te zorgen dat de planten niet kapot worden gereden, worden open tegels van beton of kunststof toegepast. Deze tegels dragen de auto over de beplanting heen. Onder de tegels en beplanting hoort een substraat (grond) dat ervoor zorgt dat de beplanting zo gezond mogelijk blijft. En daaronder zit een laag die water van de parkeerplaats opvangt en infiltreert in de bodem.


Gemeenten zoeken naar oplossingen om de verharding in het straatbeeld te verminderen en daarvoor in de plaats meer groen aan te brengen. Bomen en struiken hebben de voorkeur, maar zijn niet overal mogelijk. Parkeerplaatsen zijn er heel veel. Zij kunnen daarom een grote bijdrage leveren in de “ontharding” en “vergroening” van onze omgeving. Dat groen brengt ons niet alleen meer gezondheid, maar helpt om de gevolgen van de klimaatverandering onder controle te krijgen: hitte, droogte en wateroverlast.


De groene parkeerplaats zorgt ten opzichte van de verharde parkeerplaats voor minder opwarming, meer biodiversiteit, meer wateropvang en minder verdroging.


Is de groene parkeerplaats een wondermiddel? Nou nee, de groene parkeerplaats kan in grote omvang een bijdrage leveren. Maar het blijft op iedere locatie toch weer maatwerk om een ontwerp te kiezen dat past bij de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan parkeerdruk en schaduw. En neem vooral de omwonenden en gebruikers goed mee. Een groene parkeerplaats is niet altijd groen, vraagt onderhoud en heeft een gebruiksaanwijzing.


Er worden op dit moment veel verschillende systemen aangelegd. Nederland is op dit vlak een echte proeftuin. En de Heilige Koe (g)raast er lustig op los!


De kunst is dat de wegbeheerder een beetje gaat tuinieren. En dat groenbeheerder een iets andere weg kiest. Bel Jean-Philippe eens (06 51 46 65 47) om te komen spitten en zaaien, zodat jij kan oogsten.Opmerkingen


bottom of page