Nederland verkleurt

11 oktober 2019

Deze blog gaat niet over de herfst, niet over de enorme hoeveelheid stikstof die zich uitgerekend binnen onze landsgrenzen manifesteert en ook niet over de PFAS die juist in Nederland toeslaat. Deze blog gaat over de kleur van de Nederlander.

Dat behoeft enige uitleg, daar ben ik mij van bewust. Welnu, recent hebben we bij Ducot een cursus gevolgd: Management Drives. Ik blijk vooral oranje-paars te zijn. En zo zijn er nog een paar kleuren. Heel kort door de bocht: oranje is de ondernemer (die wilt winnen!), geel is de visionair (met continu nieuwe ideeën), groen is de people-manager (sociaal type), blauw is zeer gestructureerd (degelijk en betrouwbaar), rood de autoriteit (handelt snel en impulsief) en paars de nestor (dienstbaar, verbindend). Voor meer info: www.managementdrives.com

Deze cursus heeft mij een nieuwe kijk op Nederland gegeven en hoe ons land wordt bestuurd. Zijn dat eigenlijk wel de bestuurders: regering, gedeputeerde staten, het college? Mijn analyse is dat Nederland heel blauw is. Dat hebben we ook jaren geroepen: meer blauw op straat! Resultaat: ondertussen neemt de criminaliteit het roer over. We hebben ook een voorganger gehad die meer VOC-mentaliteit wilde zien: oranje boven!  Resultaat: meer regelgeving. In mijn optiek is dat blauw. En daar is Nederland ook wel heel sterk in: wet- en regelgeving, liefst op basis van incidenten: cafébrand in Volendam, drankmisbruik in een sportkantine. En zo kom ik toch ook weer bij stikstof en PFAS uit. Een probleem dat we met onze regeldrang over onszelf hebben afgeroepen.

Wij Nederlanders kicken op regels en willen ons daar perfect aan houden. We kunnen niet zonder. Eigen initiatief is niet aan ons besteed, we handelen pas als een regeltje dat van ons vraagt. Maar……

Ik zie steeds meer geel-oranje mensen opstaan. Mensen die zien dat er verandering nodig is en daar voor gaan. Denk aan onze dappere scholieren die demonstreren voor het klimaat. Een interessante manier van burgerparticipatie. En als ik op linkedin kijk, zie ik veel prachtige klimaatadaptieve initiatieven. Niet omdat een regeltje dat voorschrijft, maar omdat iemand dat belangrijk vindt. Van blauw verschuiven we naar oranje en geel. Voor de MD-intimi: we blijven op de rationele as.

Samengevat: onze bestuurders gaan voor zekerheid, de inwoners zijn steeds meer visionair en ondernemend. Wij wachten niet meer op een regeltje, maar we steken de handen uit de mouwen. Zo creëren we zelf een prachtige wereld, om te beginnen in je eigen tuin en woning. Doe mee met deze beweging, beken kleur! Deze herfst brengt juist nieuw leven.

Afspraak: over twee maanden evalueren we ons sneeuwbaleffect.

O ja, en de regering? Die volgt ons heus wel.