Parkeren of pensioen?

2 juli 2018

De klimaatsverandering houdt ons al enige jaren bezig: stijging van de zeespiegel, hevige neerslag, hitte. De afgelopen maanden vormen een overduidelijk bewijs van de effecten van de klimaatsverandering. Enkele regio’s in Nederland waren in mei al de klos als het gaat om extreme neerslag. En nu, begin juli, merkt het hele land al de gevolgen van langdurige droogte. Kleigronden scheuren open, het stoft en de eerste beregeningsverboden hangen in de lucht. Terwijl de zomer nog moet beginnen!

Wat mij fascineert, is in welke mate die klimaatsverandering ons dagelijks leventje beïnvloedt. Ja, we weten dat het warmer, droger en soms veel natter wordt. We weten dat kleine kinderen en ouderen hitte niet goed verdragen. We zien dat onze mooie buxus er aan gaat door een mot die hier vroeger niet overleefde. Dat zijn toch allemaal ontwikkelingen die ons hard raken.

Ducot is veel betrokken bij reconstructies en herinrichtingen. De participatie van burgers in het ontwerpproces pakken wij bedreven op. We halen ideeën, aandachtspunten en knelpunten op, confronteren de bewoners met beleid en ontwikkelingen (de gemeentelijke kaders) en gaan in gesprek over de gewenste inrichting. Dit is dé kans om hun directe leefomgeving optimaal in te richten. Vaak maakt iemand zo’n herinrichting maar één keer in zijn/haar leven mee.

Thema’s die altijd terugkeren zijn parkeren, verkeersveiligheid en groen. Aangevuld met specifiek lokale thema’s liggen er op die manier veel claims op de beperkte ruimte. Kneden, schipperen, polderen en consensus zijn nodig om het iedereen naar de zin te maken.

En nu terug naar het begin van mijn betoog. Klimaatsverandering, directe aantasting van onze leefkwaliteit. Wij krijgen het klimaat van Nantes. Weet u waar dat ligt? Hoe ziet het straatbeeld er daar uit? Hoe leven die mensen daar?

Ik vind het heel frappant om te constateren dat wanneer wij mogen meedenken over de inrichting van onze eigen straat dat we vasthouden aan onze traditionele patronen. De auto voor de deur heeft daarbij de hoogste prioriteit. Ja, oké, als er ergens een beetje ruimte over is tolereren we een boompje. Als daar maar geen vervelende bladeren vanaf komen! Ondertussen vallen de mussen steeds vaker van de daken en is onze verharde tuin tot een grilplaat verworden waar straks niets of niemand overleeft. De Sahel is dichterbij dan je denkt. Gaan we op deze manier gezond ons pensioen halen?

Mag ik u oproepen om net zo goed na te denken over uw huis en directe leefomgeving als over uw vakantieadres. Kijk de komende weken goed om u heen. Wat maakt uw (vakantie)omgeving nou zo prettig? Wat heeft u er voor over om dat thuis ook zo in te richten? Ik ben heel benieuwd naar uw reactie. Stuur mij een kaartje met uw ideeën. Fijne vakantie!