Ontgroening bij Ducot

17 december 2018

Terwijl iedereen droomt van een witte Kerst, kleurt de wereld om ons heen heel anders. Klimaat is “hot”. In 2018 hebben we ervaren wat hitte, wateroverlast en droogte betekent. In deze blog pak ik die droogte eens beet, maar dan anders.

Droogte manifesteert zich in Nederland niet alleen door tekort aan neerslag. Aan alle kanten wordt getrokken aan mensen. De droogte op de arbeidsmarkt is extreem. Het dashboard arbeidsmarkt van het CBS toont allemaal steil hellende figuren: dalende werkeloosheid, stijgende aantallen van banen en vacatures. Het resultaat: spanning op de arbeidsmarkt. Ook hier dus een extreem beeld.

In de praktijk zie ik een aantal ontwikkelingen. Organisaties worden steeds creatiever om een wervende vacature te etaleren. Zonder goede marketing kom je er niet meer. Pensionarissen wordt gevraagd om een verlengde bijdrage te leveren op de arbeidsmarkt. Stiekem sluit dat mooi aan bij politici die de pensioengrens graag hoger zien. En dan de studenten. Zij zijn al aan het werk, voordat hun studie goed en wel is afgerond.

Wat merken wij nu dagelijks van dit veranderde klimaat? Veel vragen uit de markt en slim inzetten van capaciteit. Ieder week een uitdaging die wij graag oppakken. Maar iedere week komt daar wel een grijs haartje bij. Onze grootste zorg zit bij de aanwas vanuit de jeugd. Wie kiest er nog voor civiel- en cultuurtechniek? De opleidingen laten teruglopende cijfers zien. Ontgroening is het gevolg. Eigenlijk is dat heel raar.

Ieder kind vind het prachtig om in de zandbak te spelen, liefst in combinatie met water. Onderzoeken, bouwen, slopen, hergebruik, afstemmen, coördineren, adviseren. Kinderen krijgen het met de paplepel binnen, terwijl ze er de grootste lol mee hebben. En toch werkt maar een heel klein deel van ons in de bouwsector.

Bij Ducot hebben we ons gele hesje aangetrokken. Op basisscholen gaan we met kinderen aan de slag om de stad van de toekomst te ontwerpen. Wij begeleiden leerlingen van het technasium (voortgezet onderwijs) bij hun klimaatadaptieve inrichting van een plein. Voor de MBO- en HBO-opleiding organiseren wij inspirerende lessen en stages. Dat is onze klimaatadaptieve aanpak op de arbeidsmarkt.

Is dat alles genoeg? Nee, we hebben uw hulp hard nodig. Print bijgevoegde tekening uit en geef die aan een (groot) kind. Daarmee wakkert u de natuurlijke interesse voor ons vakgebied extra aan.

Stuur die tekening voor 15 januari 2019 naar Ducot Engineering & Advies, Boven de Wolfskuil 3, unit 3.D.30, 6049 LX Roermond. Onder de meest creatieve inzendingen verloten wij een leuke prijs.

Wij dromen niet alleen van een witte kerst, maar ook van een warm nieuwjaar.